Ruati Zoram-Rose

Dubai-ah Global Tourism Map-a Mizoram dah tura a hmalakna kal zel-ah a boral hlauh mai. A vuinaa thuziak hi kan dah ang e.

B. LALRUATTLUANGI (1980-2013) CHANCHIN

B. Dawngliana (Mizoram Cotton Mills) leh Laltanpuii te fa tlum ber B. Lalruattluangi hi 18.12.1980-ah Civil Hospital, Aizawlah a piang a.
A ute chu :
1) B. Lalpektluangi W/o Lalrinawma (Buanga), Electric Veng
2) B. Zarzokima H/o Vanlalnghaki, Electric Veng te an ni.
ZIRNA LAM : Nursery atanga HSLC Aizawlah a zawh hnuin Class XI leh XII chu CSKM., New Delhi-ah a zo leh a. Lady Keane College, Shillong atangin B.A (Eng.Hons) tha takin a zo leh a ni. B.A a zawh hnu hian Bangalore-ah Master of Tourism Administration (MTA) a zo leh a. MTA a zawh hnu, kum 2005-ah IATA leh UFTAA (International Air Transport Association leh United Federation of Travel Agents) Associations Montreal hnuaiah IATA/UFTAA FOUNDATION & EBT COURSE zir thei mi 33 an thlan zingah a tel ve a, chung 33 zingah chuan amah leh mipa pakhat chiahin he course zir zo theiin, Certificate an dawng a ni.

Hna a thawh hnuah Tourism course Programme for Young Leaders thla hnih chhûng Training, Govt.of Japan buatsaih Tukushima, Japan-ah training tura koh a ni a, he Japan International Cooperative Agency hnuaiah hian hlawhtling taka training-in a hun takah Certificate a dawng ve leh a ni.

HNATHAWH : Heng a zirlaite tluang taka a zir zawh hian kum 2005-2007 chhung Air Deccan-ah a thawk a. He a hna hi bansanin a zirlai atanga a lo tum rilrûk ve rêng thin, Tourism Agency, Serow Tours chu ama pualin din a ni a; kum 2007-ah Millenium Centre D-74-ah office a hawng a. He a office hi khatih laia Mizoram Sawrkar Tourism Deptt. Secy. Pu Vanlalhuma’n a hawnsak a ni.

Zin mite hnenah Air Ticket-te pe chhuakin, India rama State dang mite leh India ram pawn atanga Mizoram chhûnga lo kalte a tul ang ang lo buaipuiin, an zin duhnaah te a hruai kual thin a; an ticket bâkah an mamawh chi hrang hrangte lo buaipui chu a hna ber a ni. Mizoram atanga foreign zin duhte pawh buaipuiin vawi eng emaw zat a huhova zin te a hruai a. Mi chi hrang hrang leh chet ze inang lo leh danglam, kum inthlau tak takte a buaipui pawhin thatho tak leh hlim takin a buaipui vek thei a ni.
Ruati hi mi tumruh leh tum sang, Zoram tana thil tha tih duh, ram dang miten Zoram an ngaihhlut theihna tura rilru, tha leh thiamna sêng nasa ve tak a ni. ‘Tourism map-ah hian Mizoram khawvel hi pho lan ni ve se’ tih hi a ngaihtuahna leh a duhthusâm a ni. Thalai tih tur nei loa awm mai maite hi a vei a, Agency lian deuh tak din chuan thalai tam zawk a chhawr theih dan tur a ngaihtuah nasa ve hle thin. Kan ram mawina hi chei belh a ngai lo, a nihna ang ang hian a mawiin khawvel mite hmuh tura pho chhuah tlak a ni tih ngaih dan nghet tak a neih bâkah, Mizo hnam leh culture te hi kan nih ang ang hian khawvel hriata pho lan tlâk niin a hria a, chu chu a tum ber a ni. Culture lam atanga thlir pawhin amah avang hian mi tam takin Mizoram an hriat phah bâkah Mizote hawizauna kawngah sûl a su nasa ve hle a ni.

Heng a duhthusam te hi la hlen vek thei rih lo mah se a phâk ang tawkah theihtawp a chhuah a, a thlentheihna kawng dik nia a hriat he Agency hi a din ve a, amahin a hmathlirte hi hlen vek lo mahse heti lama tui mite tan hmachhawp tam tak a siamsak ve a ni.

A MIZIA : Mi hlim thei tak leh tawng duh tak a ni chungin mi chanchin chhe lam a sawi ngai lo va, a pian tirh atanga a thih ni thleng hian a nu leh pa, chhûngte rilru tihah zawngin a nung ngai lo. Chhungkhat laina buaipui ngai apiangte hlim taka buaipui thin mi a ni. A sumdawnnaah thahnem ngai takin a thawk thin chungin dik lo taka sum a chan ai tur ni lo lak chu a duh ngai lo va. Sum a thawh chhuah ve nual hnuah pawh thawmhnaw manto leiin a inbel ngai loh laiin amah mai ni lo, a chhungkua, a unaute fa naupang tê tê hlimna a ngai pawimawh a, tihhlimna tur leh an zin khawthawnna tur chenin a ngaihtuahsakin a hruai thin. Chhungkhat laina te bâkah mi dangte pawh tanpui peih reng mi, mi dangte harsatna hrethiam tak a ni.

Mi lian leh mi hnuaihnung zawkte ang khat leh intluk renga ena thlei hrang miah lo, mize duhawm tlang tak nei a ni. Mi tu pawh hi mi lian leh hna sang thawk emaw, mi rethei leh eizawnna hnuaihnung deuha kan ngaih ang pawh mihring an nihna angin a en a, a thliar hrang ngai lo. Business skill nei tha tak a ni a, a Zo a vai, Sapho thlengin a thusawiin a hneh thei êm êm tlat hi a ropuina a ni.

Hmeichhia ani nãa, mi tumruh, huaisen tak, hriat ngai loh ram dai leh hriat châk mi, Pathian thilsiam leilung mawina hlim leh lungawi taka thlir thin, tha tura a ngaih chu a taka tih duh mi ‘Just Do It’ type a ni. Mizo nihna pho lan tum tâng tâng, mi biru, lâr leh lansarh tum ngai lo mi tak a ni a.
Mizote leh kan ram leilung mawina te hi khawvela a mawi zawnga tih-lan duh mi a ni. Mite hmuha lansarh aichuan hahthlâk tak pawh ni se a tih tur a tha thei ang bera tiha, a hma hlen duh mi a ni. Mi dangina ropuina leh mawina an chana, a par an tlan theih chuan a thawhrimnaah a lungawi êm êm a ni.

Ruati danglam leh êm êmna pakhat chu a thiante hi an ni. A thiante nunphung leh ze inang lo tak takte hian a nun zia a hrilhfiah awm e. Naupang, thalai leh kum upa, tar takte pawh a kawm ngeih viau zel a, Pastor leh Kohhran Upa puithû tak tak thian tam tak a neih rualin khawtlang ngaiha mi ho ve tak takte pawh an bãng chuang lo.

Eizawnna leh thiamna ah pawh vantlang chunga lêng leh mi hnuaihnung zawk pawh an nihna ang takin hlim takin a kawmngeih viau thei zel mai. A thiante nungchang leh duh zâwng, chhim tawp leh hmar tawp a inpersan anga zia leh nihna, duh zâwng inang lo, inhlat tak tak a kawmngeih êm êm vek hian a nun hausakzia a lantir hle. Lunghlu kil hrang hrang, mawina leh hlutna danglam tak tak nei ang maiin chhungkhat laina, then leh rual, khawtlang leh Sorkar Deptt.-te ui leh hmangaih a hlawh vena hian Ruati’n nun hlutna chi hrang hrang a lo neih vete min hmuh thartirtu a ni ve.

A nun hlim tak leh fiamthu duh tak, fiamthu sawia nui reng a nihna phèna ropui tak awm chu a Pathian tihna hi a ni. Nun awmzia chhût a, Pathian thu ngaihtuah thin mi a nihna hi a belchiangtuten an hmu thin. Pathian thu sawia, mi dangte nuna a dik leh dik lo teh kual ai chuan a takin a nunpui mai a. Miten an thlir dân tur ngaithtuahna avang te, ama hamthatna leh lungawina tur atana Pathian thu zawm ni lovin, Pathian thu, thu dik leh tha nia a hriat ang chu a nunin a zawm mai zawk a ni. Sakhaw mi tak anga lan leh hriat nih duhna a nunah a lang lo va, sakhaw mi tak anga min an hriat loh aiin a hre chiangtute chuan Pathian thu a âwih hle tih an hmu ve fo thin.

KOHHRAN LEH KHAWTLANGAH : Zirna avang leh hna avangin khawtlang leh Kohhranah a inhmang tam thei lo va. Tunah hian Presbyterian Kohhran NPSS Beginners’ Deptt.-ah zirtirtu a ni a, Kristian Thalai Pawl Group thenah Zakaria Group Committee Member a ni ve. YMA-ah Section Committee Member a ni ve thin a, kumin 2013-ah hian Literature Sub. Committee Member a ni ve mêk bawk.

A THIH DAN : An thenawm nula, a thiante pahnih nen a sumdawnna huang zauh nân Agent zawn pahin Dubai-ah hian chawlh hmang turin an kal a. Ni 26.09.2013 khan Aizawl an chhuahsan a, 27.09.2013-ah Delhi-ah thlawk thla in 28.09.2013-ah Dubai an thleng a. 29.09.2013-ah zin miten an tlawh thin thlalêrah an kal a. Thlalêr fan kual hmain Quad bike camp-ah an kal hmasa a, bike chu ama’n khalhin a thiannu a phur bawk a, thlalêr vaivut pawngah an motor chu letin an chesual ta a ni. Vanneihthlâk takin a thiannu chu a him a, ani erawh chu a inhrenbehna (seat belt) a lo that tawk loh avangin a vanduaiah a tang ta a ni.

An chetsual hlim hian a thiante bulah chuan, “Khumi, sorry aw, ka na angreng khawp mai!” a ti a. “E, Ruat, i tha mai ang, ambulance kan ko ang a, damdawi inah kan hruai ang che,” an ti a. “Ambulance koh a ngai lo vang, in tih tur ang angte kha hlim takin ti ula, ti hian ka lo chawl ang a, ka tha leh mai ang,” a tih hnu chuan a mitmeng atangin a na hle tih an hria a, ambulance koin damdawi in an panna kawngah a peih lohsan ta a ni.

LAWM THU : He thihna chungchangah hian lawm thu sawi tur tam tak kan nei a, Pathianni zana an chanchin kan hriat atanga vawiin ni thleng hian kan hriat sên loh khawp lawmthu sawina tur tam tak a awmin kan ring. Hming lama lawmthu sawina awm, kan thihna avanga theihna, finna, tha leh tui leh mahni neih sênga min buaipuitu tam tak veng chhûng leh pawn atang te, Dubai leh Mizoram chang ni lo, India rama khawpui thenkhatah pawh tam tak kan nei che u tih kan hria a, kan lam chhuak kim thei dawn lova hriatna avangin kan lam chhuak ta lo che u a, min hriatthiam kan beisei e.

Dubai-a Mizo Welfare hruaitute leh Mizo awmte, Cairo-a India ram palai office-a thawktute leh Delhi lama kan sawrkar mi leh sa, kan thihna chungchanga hma min laksaktu te, Mizoram Sawrkar mi leh sa te, vawiin ni-a a ruang kan in min thlensak tura ni tam tak min buaipuitute chungah thinlung takin lawm thu kan sawi e. In mi buaipuina leh kan tana in tha leh tui in sen zawng zawngte hi kan chhungkua hian kan rul sêng lo vang.

A chanchin kan hriat zan atanga ni tin zan tin kan lungngaihna min hnêm tur leh kan ritphurh min chhawk tura thenrual tha veng chhûng leh pawn atanga lo kal zawng zawngte chungah lawm thu kan sawi a. A ngaihna kan hrethiam lo va, rilru chi-ai tak leh bangbo takin kan fanu duh tak thihnain min deng ta dawt a ni mai a, henga ka ngaihtuah thiam phâk loh leh hriatthiam phâk bâka ngaihtuahna sênga, hma min lâksaktute zawng zawng chungah kan lawm hle. YMA leh khawtlang hruaitute Mizo te mizona vawng nunga tih tur tûl ang ang min tihsaktute avangin kan thla a muang hle.

Keini chhungkua tehlul hetiang fanu min pe a, a nun kawng min hruai ngilsaktu, mihring kan chan loh hnu pawha ram hla tak atanga a ruang kan in min thlensak tura theih tawp chhuahtu mi heti zozai min petu kan Pathian chungah kan lawm a. He thihnaah hian Lalpan ropuina chang se tih hi kan tawngtaina a ni e.

A THIAN THENKHATTE THU HNUHNUNG:
A lian a tê, upa leh naupang, mi hausa leh rethei pawh thliar hrang lova inang khat veka mi zawng zawng kawm thiam, engtik lai pawha biak nuam leh thiante tana inhawng reng thin mi a ni
– Mapuii
Ruati hi mi hlim thei tak, rilru chhe pu lo, huaisen leh theih tawka mi dangte tanpui thin a ni a. Hetia hun lo taka min kalsan hi pawi ka tiin hriatthiam har ka ti tak zet a ni.
– Mamuana
Mi chanchin a tha lam lo sawi tur a hre lo hi keini Ex-Rotaract member of Aizawl City-te chuan kan hriat reng tur chhan tam tak zinga pakhat a ni ang.
– Mahuma
Kum sawm chuang ka hmelhriat chhunga a thinrim lai leh rilru hah hmel pua ka la hmuh miah loh, Ruattluangi, ka va ui tak che êm!
– RC-a Fanai
Former Rotar actor and Friend Ruati, I couldn’t believe my ears and shocked when I heard about your untimely demise. I will miss you and would never forget your affable character; your jovial, well-disposed, harmonious and out-going personality. I cherish the memories of the time we spent together. I am sure we’ll meet again in the after-life. Goodbye my Friend
– T.K-a
I hlim hmel leh i thu tha tak tak min hrilh thinte kha ka va’n ngai thin dawn êm! Kan zingah awm tawh lo mah la, kan rilru leh mithlaah chuan i cham reng ang.
– Berte-a
Yet another life taken too young. Rest in peace my friend.
– CJ Kurian
Kan chhungkuaina harsatna kan tawh laia min tanpuina leh hnemna zawng zawngte kha kan theihnghilh leh tawh lo vang.
– Mathara & family.
Thiannu…i va’n ngaihawm dawn ve! Pawm har kan ti a ni…mahse A rorelnaah kan tel si lo…ui tak chungin kan thlah lo thei lo che a ni … thlamuang takin chawl ang che…mangtha le.
– Rita
Thiannu, ka va’n ngai tak che êm! Krismas min rawn hmanpui leh ang chu ka ti asin, a va’n beidawnthlâk ve, lungngaih awm toh lohna Van nuamah min lo hmuak ang che o…Mangtha mai le.
– Lalnunpuii, Missionary, Nepal
Ka thiannu…naupan lai atanga tun hun thlenga min hre chiangtu ka hlim lai leh lungngaih laia ka bula awm reng thin, thlamuang takin chawl ang che!
– Milia, Durtlang.
Thiante hmangaihna, duhsakna leh hriatthiamna ngah mi, mi dangte tanpui peih reng, mi hlim thei êm êm a ni a, kum tam kan inhriat chhûng hian mi chanchin a mawi lo zawnga a sawi ka hre ngai lo…
– Tluangi
Tawrhna nasa tak leh harsatna namen lo takin a tlâkbuak mekte hnena thlamuanna thute hial pawh sawi ve thin khan sawi tur ka vàn a. Mitthla-ah i nui hmel a châm a. Khawvela inhmu leh tawh ngai lo tur kan ni tih han hriat hian a nâ ka ti. Mahse, ‘lo phu suh’ … kan la inhmu leh êm êm ang. |hian duhawm tak kan chân mêk lai hian Zoram hian a fahrin duhawm, mi dang tam takte suangtuahna a taka chantirtu, a thiam leh finna mahni tan maia hmang lova mipui rawngbawlna atana hmangtu, mi nuntlang tak leh ze ngeng lo tak mai, nun tam nei thintu chu a chân a ni tih hre ve tak ang maw.
– James, Guwahati.
B. Ruat, i awm tih ka ngaihtuah chhuah loh lai pawha, i lo awm reng thin kha a lo va thlamuanthlâkin, i awm lo tur chu a va kim ta lo êm! I nuna thil awhawm tam tak, inngaihtlawmna, hlim theihna, mi dang tana inpêkna leh mi dang hmangaih theihna te, nun zalên leh rualawhna thianghlim tak i neihte kha i bula awmten dam nan kan hmang thin tih hre siin engati nge i liampui daih mai le?…Vawi khat tal i dam nana tawngtai theihna hun nei ila ka van ti êm… naupang atanga upa ber thlenga an rilru hriaa hlimna petu, i ai kan awh zo dawn si lo va, i hlim lehzualna tur hmun pan pawh ni la kan ngai bang dawn lo che. Nula chhuanawm leh nun thiltithei neitu, Ruat, mangtha.
– Rca, Fanai
“Mizoram natural Beauty hi tichhe lo thei ang ber hian hma lak ni se, tih hi in pa lo hrilh teh,” min tih tuma fate rual lekin Mizoram mawizia min hrilh khan min hneh hle, kan va ui êm!
– Mrs. Pari Duhsaka

Inbound Tourists hip luh leh hruai luh kawngah hi chuan tuma’n kan tluk lo.
– Andy of VandyGo
Ruati, i hlim hmel leh sense of humour i ngahzia hi theihnghilh a har ngawt ang. Ka lo zin hnuhnung ber tuma chaweia min sawm ka lo ei ta lo kha ka inchhîr kher mai, kan inhmuh tawpna a ni mai dawn tih ka hre lo a ni, i Nu & Pa ka va lainat tehlul êm, i Pa nen kan inbia a sawi tur a vang hle mai. I chanchin ngaichãngin Dubai lama kan nau Mimi Hnamte awka kan ngaithla reng mai a nih hi. Ka va han ui tak che êm! May your soul rest in peace !
– Nu Rinpuii Bangalore
Ruati hian tourism hi Bangalore-ah a training zo a, Mizorama tourism lam hmasawnna kawnga a hma lâk hi a chhuanawm tak tak a, business atanga thlir pawhin nula vengva, mi dik, nun zahawm leh ram leh hnam tana thahnemngai a ni a. Culture lam atanga thlir pawhin amah avang hian mi tam takin Mizoram an hriat phah bâkah Mizote hawizauna kawngah sûl a su nasa a. Hetiang mi thiam bik, ram tana thahnemngai kan chan hi kan ram pum tan hian CHANNA nasa tak a ni. Ruati kan uiin kan ngai hle mai che.
– Lalrinawmi Ralte
Vanduaithlâk tak maia Maruatin chatuan ram min lo pansan thu kan hriatin hrehawm kan tiin kan ui takzet a ni. A hlim hmel leh a tawngkam kan rilruah a cham reng a, phûr leh thatho taka mi a puih peih rengna nun duhawm tak chu kan hmu leh ngai tawh dawn lo a nihhi! A nu leh pa leh a chhûngte kan tuarpui tak meuh a, kan tawngtainaah kan lo hre reng e.
– Rev Auva te nupa
Mizo nula, fel leh nungchang mawi chhuanawm berte zinga mi kan chân ta. Maruat, ka rilru a nâ-in ka va’n ui tak che êm!
– Engchhuani (Mami) Arunachal
A hmêl leh a pianken ena tlâwm tak, pai ropui tak si, pasaltha thangchhuah hawna hawng tur thawnthu ang mai ni ta Ruati hi… Mizo taka chawimawi phu ngawih ngawih ni mah sela ama mizia anga ‘Low profile’ deuh biru deuh maia a biru hlen tur hi – a nihna ni mah se a kuhmûmah tal thangtharte lo par vul sela, a dream leh a vision-in a tak ram a chang a ni mai. A lo beisei leh a innghahna thin Faa pawm thlaptu, mi sualte tleng faia Thianghlim fakima pawmtu hnenah muang takin a chawl mek a ni… a hmanhmawh lua a ni e.
– Mzvision Duhsaka
Krista tana rawngbawlpui duhtak Nl. Lalruattluangi, Hun lo taka thihna kut vawtin a man ta mai che hi hriatthiam a har kan tiin, i vanglai ni a va tawi lua êm! Lalpa rawng kan bawl ho chhûng khan zirlai tam tak i rawngbawlpuite min hnutchhiah asin. Mahse tunah zawng rauthla mai i chang ta si, i lei taksa chu phûmin awm tawh mah se i hlimthla chu kan hnenah a chêng reng tawh ang a, nghilh ni rêng a awm dawn lo. Khawvel thihna Jordan lui chu dai kaiin Lalpan amah hmangaihtute tana a buatsaih, riltâm, tuihàl, thih leh nat awm tawh lohna hmun vân khawpuiah chuan hnehna hla do chham chungin chawl hahdam la, rinawm taka arawng i bawlsak thin Lalpa ngei chuan lo kuangkuahin i tana a buatsaih nunna lallukhum hlân mawlh che rawh se.
– Beginners’ Deptt. Zirtirtute.
Mizorama Tour Operator leh ticketing ti hmasa pawl leh Mizoram Tourism Development Authority-ah Member ni lai a ni a. Hna tih tak zet leh thahnem ngai taka thawk mi a nih avang hian Tourism min promote pui nasa hle a. A sûlsutu zinga mi a ni tak meuh a ni. Minister, Officers leh Staff hoten kan ui takzet a ni.
– Tourism Department, Govt of Mizoram.

Kum 2011

Kan hmang zo meka Zofate zingah inteitet lam aiin kan in unauna lam vawng nung duh kan pung zel hi thil lawmawm tak ani. Kum sawm dang a liam leh phei chuan Zofate Inzawmkhawm duhtu kan pun chhoh hle beisei ila. Zofa zaleng rual te pheikhai rualin hmalam i pan zel ang u.

ZO-AWI LELTE NGAISANGTUTE KAM CHHUAK

1. Vanlalruati tana thu kam hnihkhat:

Kan naupan lai chuan Mizo zaithiam lar te hi an han lar mai mai thei khawp a, tunlai ang hian an hmel hmuh theih ni ngawt hek lo, an zai ri atang ringawt te khan an hmel awmdan tur kan suangtuah mai thin kha a ni a. Chung zinga chungnung ber pawl, Mizonuah chuan nu vantlang chung hret, hmeltha tak, pian chhe lo tak nia rin theih tur ang ting chuan Pi Ruati hian a thlalak tlemte a dah tel ve thin a, chu chu kan suangtuahna nena a hmel kan hmuh theihna awmchhun chu a ni mai a. A zaithiam zia te, a aw nalh zia te chu sawi vak turin kan la hrethiam chiah lo a ni.

Hun a lo inher zel a, kan lo tleirawl chhoh meuh chuan Pi Ruati zaithiam zia leh a music nalh dangdai bik zia te kha kan hrethiam chho ve ta zel a “Zoawi Lelte“ album ngat phei chu Sap ram kutchhuak tih a hriat ngawih ngawih a, kan ngaithla kham ngai lo kha a ni a. Kha album atang khan Pi Ruati zaithiam zia hi a chiang lehzualin ka hre thin. Tun thlengin ka la ngaithla fo thin. A bik takin “Lungduh Di then chu“ tih hla phei kha chu vawiin thlenga ka hla duh ber te zinga mi a la ni fan a, ka ngaihthlak apiang hian ka hnuk a ulh nawn fo thin. Amah Pi Ruati irawm chhuak ngei tih ka han hriat ngat phei hi chuan zaithiam satliah ni lo, a hla phuah thiamzia leh a ril zia hi ka ngaihtuah nawn fo thin. He hla kher hi chu “Vanlalruati Masterpiece“ah ka dah lo thei lo. A chhan chu a Mizo tawng kauchheh rem fuh dan leh a tawng un hman mawizia hi ril raih raih tak a ni.

Engpawhnise, kan hringnun hi kan thunun theih leh kan kuta awm a ni lo va, siamtun a duh anga a thunun tura a din a nih miau avangin hnah hlui tilh hun a awm a, hnah tharin a rawn thlak hun a awm ang hian engkim tan hian hun ruat a nih miau avangin kan huntawng hi a nihna anga kan pawm thiam a tul a. Chumi pawm thiam a piang chu mi vannei ber an lo ni mai thin. Engpawhnise, Pi Ruati a dam that thuai thuai a, Zofate min awih leh thuai theih nan duhsakna ka hlan e.
By: Puia Zorinpuiapa Switzerland

2. ‘Zai thiam’ tih mai hian a hril zo lo va, ngaithlatute lung hi a lo awi em em a, kan hahchawl tak meuh thin a ni. Lunglen kaitho zawng te, mithi ngaite tahtir zawng te, vanram min tingai zawng te, chantawka lawm thei zawng te-in rilruah nasa takin Ruati hla sak hian a thawk thin a ni. Thlaraua Pathian pawl thei khawpin min zaitir tel ve thei. Hnam rethei leh hausa ber berte pawh, thusawi thiamte hian min chawk danglam nasa thei zawk.

Chutianga min chawk danglam thei zaithiam Vanlalruati hian Mizote min va ‘khawih’ nasa em! Pathian thilpek dawng a ni, zir thiam belh phei chu a nei mahna. Hla min phuahtir pakhat chu ‘Ka Di Chhawrthlapui’ tih a ni a, Radio-ah pawh an la kawl tha. Hla dang, ani sak vanga hriat hlawha ka ngaihte chu –
Tho la, ding ta che; Ram riangte hi kan kurpui, hmatiang sawn kan tulpui; Berampu tlawm tak leh Chhinlung chhuak Zofa lengte u (Ram hi kan siam).
Key-board chelek hma a ni a, thangtharten ‘thing’ min tihsak zo ta em ni ka ti. Amah phuahna ‘Zo-awi Lelte, ti mai a …’ tih kha thiante phuah a ni a, tunah hian kei chuan “Zo-awi Lelte, ti mai chuan I chul lo’ng e” ka ti fan a ni. Hun hluite kha an thar leh thin dawn a ni. ‘Vive la chanteuse’.
V.Thangzama

3. Pi Ruat, Zoawi Lelte tih hial khawpa Zoram khawvel dengchhuaktu i nihna hi kan ngaihlu a, i hun hmalamte kan thlirin, chawimawi i phu kan ti. I tawrhnaah hian kan tuarpui che a, i hming hi a dai tawh ngai lo ang.
- Zothana, Dinga, Samuel-a, ZS Cable Network, Lunglei

4. Ka Ni Ruati’n cancer a vei tih ka hriat tirh chuan a mi den dan a dang hle.A natna ang vei tam tak ka lo hre tawh thin,mahse enga ti nge ani ber kher tiin ka ngaithiamlo hle a,mahse a damlo chung pawha hlim taka a nun a la hmang thei hi Pathian awmpuina nasa tak a dawn vang ani ka ti lo thei lo. Ka Ni hi ka ngaisang a,Mizo hmeichhe zaithiam zawng zawng zingah thiam ka ti ber bawk a,thangthar zaimi ten amah atang zir tur tam tak an nei a,a aw mawi tak hi a lei taksa lo ral hnuah pawh Zofate kan la awm chhung chu a dai tawh dawn lo.Zofate tana hnam ro hlu a lo ni e.
A vahnu Dr.Lalrinkimi Khiangte d/o George V Khiangte(L) Chaltlang

5. U Ruati tan chuan engnge tangkaina ka neih ve ang aw? Ka tangkaina mual a awm chuan min rawn hrilh ve teh u. A Nite ticket lei te kha chu sawi ngai lovah dah ta ila. A tan engemaw tal tih ve ka duh asin.
P.L. Liandinga

6. U Ruati vanglai kha chuan kan va han ngaisang thin take em aw. Zirtawp zan radio hla thlan ah khan U Ruati a zai loh a awm ngai mang lova. Theater Hall-a concert an neih kha ka hmaih ngai mang lo a ni. Kan naupan leh zual deuh lai phei chuan kan inkhualtelem hi U Ruati nih hi kan inchuh nasa thin. A zai thiam mai bakah a pian nalh em em leh a hmel te kha tha kan ti thei lutuk. Tuna hetia hun khirh tak a lo tawng hi kan khawngaih em em maia, chutih rualin chhel leh huaisen tak maia a natna a hmachhawn ani tih a interview ka en khan, ka chhuang em em a ka ngaihsan zual phah sauh a ni. A vanglai hunte ka fate ka hrilh fo thin. Zo-awi Lelte hi chul mai tur chuan ka phal thei lo, a chul dawn lo, a hlate hian Zofate min la awi dawn chauh a ni.
Vandingpuii Dinthar Veng

Thu a sawi chhuak ve kher lo Ruati ngaisangtute chuan – A Memorial Zofate’n kan hriatreng theihna tur ngaihtuahin a thenin hma an la meka. Chutih laiin Zofate min kalsan a cham hmasa ber hian Vanlalruati tribute Concert neih tum mek a ni bawk.

Zofate min kalsan hmaa a Album hnuhnung ber pawh May ni 5, 2011 hian release ani bawk dawn.

Ka sawi ve duh chu – Ruati nen hian school kan kal ho, zaithiam ka ti, ka ngaisang, ka ngaihsan zualna chu; Zofate ram a zauh nasa em em leh a zai hian kan in-unauna a chawi kang dawrh mai hi a ni.

I Chul Tur Hi (Zo-awi Lelte)

1. Van hnuai thang hming tha chuang,
Khuavel thang chhuak a’n maw,
I lo pian hring mi hei zawng zing a’n
Khua-nu chawi hming lian tha rualkhumin

Engitn ngai ang maw Zofa leng zawng te’n?
Zo awi lel-te ti maia I chul tur hi.

2. Kan ngai thiam thei ‘nem le,
I zun phur leng zawng te’n;
Ti maia khiangawih hi kan tiam ‘nem,
Mahse auh kir rual I chang si lo.

3. I dawn kim lo em ni
Zofate’n kan chan hi?
I tello chuan e kan Zoram hian,
Kal siam relin ka ring thei lo.

4. “Awle dam takin le”
Tiin i rual duhten;
Kan thlah nang che rihsang mual chu liam la,
Hlimten Lalpa fakin zai nang che.

Changkhatna ah hian – He khawvel Zofate zingah na na na hi chuan I hming hi a va han thang tha nasa em. I zaithiam zia hi hre lo an awm lo ang tih hial ani, tiin bul an tan a. Chumai duh tawk lovin khawvel deng chhuakin I hming hi an thang ania, Zofate I tihmingtha  tiin.

Zofa zaithiam te’n ruati an thlahna video hi lo en ve teh.

Jess Beyond mp3

Jess Beyond

Nikuma Beatles Night neih kan tum kan rawt hawt laiin musician leh Beatles hla sa tur kan dap chawp. Chuta tang chuan Jess Beyond hi a lo piang ta der mai. Mite’n la hre lar lo mahse, kan ina hla zir ta tlut tlut chu mahni fate an tel bawk nen, kan phurpui viau maia.

Mother Teressa ho Kolasib hmun ami te tanpui nan Paulians Reminiscence 2010 chu 13 August khan Vanapa Hall-ah neih ani. Chuta zai zinga band pakhat Jess Beyond ho hla cover MP3 in download theih turin kan han dah ani. An band member zing ami Ratan-a Keyboardist
Ratana RIP
lah chu a boral thut leh nghal, a uihawm khawp mai.

Download link -

1) Queen_Medley.mp3
2) GnR_Red_Hot.mp3
3) Sweet_Child.mp3
Brando – Guitar
Brando guitarist
4) GnR_Live___let_Die.mp3
5) 21_Guns.mp3
Fredy – Rhythm
Fredy 21 guns
6) Amak_ana.mp3
Vocals – Andy
amak ana

Drums Reuben
Reuben

Lana Bassist
Lana

Jess Beyond Hla Download-na hmun
http://www.mediafire.com/?mswjtjj31t80d

Rel Kawng Akyab Thleng

India ram hian Look East Policy leh Bay of Bengal kaltlanga northeast bungraw phurh luhna pawimawh Multi Modal Transport a tihrual hian Mizoram kaltlanga Rail kawng siam hi rawt ni ta mai sela. Engtinnge kan react ang le. Kan thliarkar rilru hi kan paih anga YES kan ti ang nge, NO kan ti zawk ang le. Bangladesh kaltlang Rail kawng hi chu awlsam lutuk Agartala ah an inpawh trep. Mahse politics avangin kaltlang tir an tum si lo. Burma ram kaltlang erawh chuan India hian a duh hmel si a. A Route tur hi Bairabi atangin Tlawng kam Right bank zel ah kalin Haulawng bulah tunnel verhin Mat kam zuiin Rotlang bul verhin Chhimtuipui kam zelah a kal ang Akyab thlengin.

A theih loh ang kan ram a chhengchhe em mai kan ti maw? China chuan Lhasa Feet sing chuang a sang, Rel kawng pawh a tam ber Phawngpui aia sangah High Speed train a kal tir asin. Lhasa Rel kal dan in en teh ang -

Lui an kan awmlsam, tlang lah an verh pawp zel, Vur tawlh lah an hlau lem lo


Tlangsang bulah Highway leh Rel kawng

Rel chhung


Lhasa Train station

Hetiang a Lhasa thlen thei hi chuan Myanmar dung chhirin Arakan state tan tlanga Chittagong Rel kawng Tri-Asian-Rail (TAR) an tih a thenin Trans Asian Rail Network an tih bawk hi thil harsa anih loh dan chu a hnuaia Map hi han en ila. Chinese economy than dan leh South East Asia a intihthu a tumdan te en hian leh Bangladesh leh Myanmar te’n an lo ngen ve chhen bawk nen, a thleng har hian ka ring lo.

China Rail Network Map

Atlanta Khawpui

Atlanta khawpui ngei maiah Maruata leh Mafela te’n Hatsfield Jackson International Airport-ah min lo hmuak kan inhmu kan va hlim tak em. Mizo nih hi a nuam thin. Kan fate Mafela bulah an thleng keini nupa Maruata te bulah. Mizo bai diktak leh bawngsa kan han ei chu ka va puar tak em.

Atlanta ka hun hman dan : Airport arrival kal chhung hi a rei tihtawi nan train chak chi an service tir tawp. Chutia chhuat kal theia kan kal lai chuan a ninawm loh nan lung chher mawi tam tak an entir.

1)Colimbia Theological Seminary ka fang. An library a pui hle, book shelf kha han hmet ila an tawlh rem dial dial mai, space a save hle.

2) Shopping Mall Dicks-ah kan kal sneaker ka lei

3) Zanah zanlai thleng kan ti ti ka online deuh reng bawk.

4) Zingkar ah Mizo tawngtai inkhawm-ah kan nupa in kan tel ve. Dr Ramdinthara hla kan sa kan la nawn mahni ram thleng ang maiin ka tlangnel

5) English Service inkhawm pangngai tak Pastor kaihhruai-ah sermon kan ngiathla. Isua beramvengtu anih leh a zuitu tur beram te kan nih thu kan ngaihthla. Beramte hi bawng khalh anga khalh ngailo berampu thuawih taka zui mai ang hi Xtian te kan nih a ngai tih kan ngaithla

6) Mizo inkhawm a lo tel te nen thla kan la ho. Burma lama tanga pem thar ho chanchin hi ziak tham a awm.

USA Zin Kawng

Kamkeuna: Ka Zin Kawng Part – IV hi ziak turin thian te’n min phut fiam avangin ziak tum tawh lemlo khan kan thar thawh leh hnuhnawh a. Ziakmi ni ta lo chu a phelh deuh nuaih anih pawhin remkhawm dan tal he thu chhiartute chuan in lo nei mai dawn nia. Thu fahrah te te ka la hriat ngai loh ka zep tel nuala, thil tamtak ka hriat belh ani. A hma lama ka lo ziak tawh te hi chu a link atanga hawn theih turin siam ani.

Zin Kawng Part-I : Hetah hian zin tura mahni fel taka in organize tul thu te thailan pahin foreign zin dawna mahni chuanna tur airlines ten bungraw ken an phal rih zawng leh suitcase ken an phal zat te a rih zawng bituk te bakah suitcase size an phal chin te online a information tul tul hriat a pawimawh thu te pawh ka ziak.

Zin kawng Part-II : Hetah hian Kolkata airport atanga Delhi kan tum thlak leh Delhi atanga New York darkar 15 zet kan thlawh hnua JFK airport kan tum thu te, JFK pui zia te ka ziah pahin, zin thang lo zam ve fe fe ka tawn thu te pawh ka thai lang.

Zin Kawng Part-III : Hetah hian Pittsburgh khawpui lian vak ni si lo infrastructure an lo neihpui zia te ka thlen zanin ka ziaka, picture tlem ka dah bawk. He khawpui hi luipui pathum infinna bula cheta awm hian G-20 Summit te pawh thleng zo ve a khaw hmun leh hmai an lo neih that thu te pawh ka ziak bawk. Luipui ral lehlam kaina tur Bridge mawi tak tak za chuang fe an nei. A ram hi tlangram rai tak ani deuh vek na a an kawngpui te chu zau hem hem tak tho ani.

USA zin chhan ber : Ka fanu neih chhun, unau mipa vek kara seilian, pasal neih hmang tura kal kan ni a. Mizo dan leh zia lantir ngei ka duh bawk avanginKa fanu ban phak chin chin-ah Mizo inneihna dan leh hrai te ka dap bawk a. Inneihna hmun hi First Presbyterian Church, Beaver, Pensylvania state tho, Pittsburgh khaw bul maia awm a ni. Pastor inneih tirtu hian inneih hma thla ruk vel atang khan counselling uluk takin a neih pui vawi sawm dawn dawn lai. Rehearsal hi inneihna tur Biakin ngeiah min neih pui thlap bawk. Chubakah rehearsal dinner mipa lam leh hmeichhe lam chhungte mi 30 zet inhmelhriat tawnna ni pahin Pastor hovin kan nei bawk. FavorsHe rehearsal dinner ah hian kan nu’n Mizo puan a ken Jasona chhungte leh thiante zawng duhsakna (favors) a ken chu hlan a ni.Sap ho tihdan phung pangngaiin kan makpa tur Jasona nu leh pa te chenna-ah hmeichhe lam leh mipa lam chhungte in hmelhriat tir nan dinner an siamah kan chhungin kan va tel bawk.
Jasona parent te in tual
He dinner ah hian Italian thlah kal zel an nih avangin Italian food min hlui kher nghe nghe. Keini hmeichhe lam pawhin Mizo dinner hi siam ve tura ngaih kan nih laiin, kan fate Visa hmuh tlai vangin chingit leh behlawi rep hlui kan tumte, harsa taka Aizawl atanga vawksa rep leh baibing ka ken te leh vai hmarchate siam kan tum ve te, ar sawh chiar kan tumte kan tive thei ta lo erawh ka inthiamlo hle.

Inneih Chhawng : Mizo dana man inhlan ngei ka phut avangin April ni 15 chhun sar 12 khan ka fanu man chu ka tel ve ta. Kan makpa tur hi Jason Furgiuele ani a, Jasona patea leh a nuteii pasal te’n an nupui te hruai ve ve in iptechei ak chungin kan fanu in luah chu an lo lut ve hlawl maia. Jasona nu leh pa te’n an rawn tawiawm bawk. 420 manUSA tangka 420 Jasona pate-a’n min hlan a, a nu laizawn pasal in thingpui lumna tur iptechei-a a dah min hlan bawka. Mizo inneih dan hmanlai leh tunlai tihdan te, British ho in min run hnua Missionary lo lutin Kristiana min siam hnua kan ram than dan leh tunlai kan inneih kalphung leh kan Customary Law te ka hrilh bawka. Hming ziak ngaite kan ziak fela, thutphah atan $20 kan kir bawka, thutphah awmzia te ka sawi fiah bawk. Kan makpa tur Jason-a chu zawlpuan
zawlpuankan han sin tir pahin “Mizo danin kan fanu hi a i ta ani ta a lo boral hmasa anih pawhin he puan ngei hian i tuam anga, nang i lo boral hmasa palh theia chuvangin he zawlpuan ngeia ka fanu ruang tuamtu tur i ruat pawh a ngai ang” tih kan sawi lai chuan Jasona nu Vicky chu a insum zo lo a mittui a sur zung zung mai. Kan nun Bible a chhiar a tawngtai zawhin thingpui te kan han in ho ve a, hemi zan hian chhungkaw inhriat tawnna dinner an buatsaih avangin hmanhmawh takin min tin san ta phawt maia.

First Presbyterian Church : Pastorin rehearsal-ah hmeichhe lam chanvo nei ho kha chu inneih hma darkar khat velah thleng turin min tih angin ka tupa Mathew Vanlalpeka nen kan thleng hmasa bera. Wedding coordinator khan veilam luhna ah khan min hruai luta. “Khalai step ah khan chhuk ula midang lo nghak ta che u” a tih angin ka zu chhuk thla a. Darthlalang hnunglam lang vek theia enna tur rem taka siam te a awm bakah inthiarna thianghlim em em five star hotel vel ami ang hi a lo awm bawka. Tui in tur leh snacks bakah sweet an lo chhawp bawka. “A tul tur hi chu sap ho hi chuan an va hre tak em” ka ti rilru a.

Mo leh mo thian “maid of honor” an lo thleng zuia an incheina te chu an han siam tha mawlh mawlh a. Programme kal dan indawtin tarlang mai ila -

1. Mopa Jason Furgiuele leh Best man Gene Felice II te chu Biakin luhna dinglam panga an awm tur an ni thung, mo leh mopa hi inneihni hian inhmu hmasa thei lo turin an ruahman a. Mopa pawh hian monu thawmhnaw incheina hi a la hmu miah lo bawk. Mipui pawh an kim tlai dar thum chiah a rik khan Biakin piano chu mawi em em maiin a rawn ri a, puithu takin veilam luhna kawngkapui atangin John Marshal (Jasona thianpa) leh kan fapa Fredy te’n Lighting Candles hun neiin Maicham sir ve ve a candles a bawra awm chu an han chhi a.

2. Unity candle hi Maicham laiah pathum a awma chumi a sir ve ve vei lam zawk candle kan nu Pari’n a chhi a, Jasona nu Vicky in a dinglam a chhi ve thung.

3. Music rik dan a inthlaka mopa leh a thianpa an lo luta an dinna tur Maicham hmaah an ding fel chiah tihin monu thian Caroline Lalramnghaki a veilam kawngkapui atanga lutin maicham hma a dinna hmun a pan thla a. Maid of honor zui hian Ring Bearer Mathew Vanlalpeka, ka tupa chuan lukham var te reuh te mawi taka chei kengin muangchangin a lut ve bawka. Flower Girl Faith Vanlaldini chu a nu Pinky-in a kai thla bawka, pangpar basket te reuh te mawi taka che a khai a. An vai hian mipui lam hmachhawnin an lo ding thap mai.

4. Inneihtirtu Rev. Jeff Arnold chu a inpeih hle ta, music a inthlak “Here Comes the Bride” tih music a rawn rik veleh mipui an dinga hnunglam thlirin an hawi thap lai chuan; ka fanu chu muangchangin a pasal tur kuta hlan turin Maicham lam panin aisle-ah chuan ka kalpui ta a, mipui zawng zawngin kan lam hawia min lo en thup mai chu ka zam chem chem mai. Kan vaiin Pastor awmna lam Maicham kan hawi veka, Pastor chuan hlim hmelpu sang hian “He inneihna thianghlima Amy Vanlalthlamuani teltirna thu hi tu tihthluk nge?” tih min zawta kei chuan “kan chhungkaw thutlukna ani e” tia ka chhan zawh chuan Pastor chuan Jasona hnenah ka fanu min hlan tir pahin ka fanu kut leh Jason kut ka invawn tir rual chuan Jasona hnenah zawi sap hian “She is yours now” ka ti a. Hei hian Jasona nupui ni turin a kutah ka fanu chu ka hlan phal ani tih a entir. Jasona chuan zawi sapin Mizo tawng ngei maiin “Pa Duh ka lawme” a ti a, Pastor tawite-in a tawngtai zawh chuan innei tur leh an thiante tih loh chuan kan thutna lam ka pan san ta a.

5. Bible chang thlansa Ephesi 5:21-33 chu Mary Waithanji, ka fanu lehkha zirpui leh inluahpui thin, chuan a chhiara. Pastorin Sermon tawi tha tak “Inneihna hmasa ber chu Eden huanah ani a, Lal Isua leh Kohran pawh hi innei an ni chutiangin nupa nun ah hian hmachhawn tur tamtak a awm an hre chho zel ang. An inrim laia an hriat loh zawng zawng a chhia a tha an hre chho vek dawna harsatna an tawh hunah Pathian hnenah an thlen chuan Kristian chhungkua tha tak an din ang ” tih thu a sawi zawh chuan inneih thuchham a chham tir mawlh mawlh nghala. Pastor chuan Jasona chu “He inneihna thianglhim i hriatreng na tur leh chhinchhiah nan enge i rawn ken a ti a Mopa chuan “Zungbun”
wedding ring a ti a Ring Bearer in a kenna ngei ah khan zungbun chu a dahin Mopa thian chuan Pastor a hlan a, zungbun an in bun tir zui nghala. Chutiang chiah chuan Mo pawh chuan a zung bun ken chu Mopa chu a buntir vel leh a.

6. Pastorin nupa tuakthar te chu mal a sawm zawhin Unity Candle pathum zinga a lai ami chu Mopa leh Mo chuan an han chhi ve leh a. Declaration of marriage chu Pastorin a puan pahin Mopa hnenah “You may kiss the bride” a ti a kut mipuiin kan lo benga. Malsawmna in inneih inkhawm a khar zawh chuan kut insuih rialin Biakin kawngkapui dinglam an pan ta a. An thian ten phur em em maiin “Wedding Bell” atan Biakin dar chu an tiri a. Biakin chei zawng zawng hi kan nu leh U Biak Chhunga fate ho chei vek ani a, Biakin piano chungah hian Jasona pu Vincent Furgiuele ( a pa pa), William Pister Jasona nu pa leh ka pu zawn V.L.Lawma boral tawh te hriatreng nan pangpar kan nu in a khawia tihian a inziak “Whom are not here to share in this special day and are clearly missed” tih tar tel ani.
Jason weds Amy
7. Hmeichhe lam leh mipa lam kha chhungte kan in zui chhuak diah diah a. Pawnah kan lo intlara mipui lo chhuak apiang chibai kan lo buk zela. Hetih lai hian kan fapa tlum ber Vanlalzara chuan mipui lo chhuak apiang kha bur te takte chhem puar (bubble)theih hi a lo pe zela a duh apiangin nupa tuak thar lamah an han chhem puar pap pap bawka. Kan chibai tam ber te’n “Congratulation” an tih deuh vek bakah kan fanu nena an inhriat dan tawite in an sawi deuh vek a “In fanu hi a taima thawhpui a nuam” tih ri chu hriat nuam ka ti hle.

8. Chibai sem zawh hian Biakin chhungah thlala turin kan lut leh a hmanhmawh miah lovin thla kan la. Kan thlalatu hi professional an rawih ani a, a duh apiang tana print theih turin an company website-ah an dah dawna. India ram atang pawha print kan order theih tur thute thlalatu chuan min hrilh. Inneihna a mipa coat hma-a tar tur rose hi avaiin ka fanu siam ani tih photoographer in a hriat chuan “hetianga talented fanu i nei hi i vannei mahni wedding a pangpar arrange hi ka hriat hmasakna ber ani ” a tih chuan min ti lawm zual hle.

Mo Lawmna ruai : Mo lawmna hmun hi The Club at Shadow Lakes, Aliquippa ani, Pittsburgh chheh vel ah pawh an club changkang pawl ani ve pha awme. Hmun nuam tak mai hetiang atana duan a chheh vel zawng zawng chu golf khelhna tura siam hring dup mai an enkawl uluk ani tih hriat ngawih ngawih hi ani a. A ruam laiah dil thianghlim em em hi a awm a, a hmun in a tlin zen zawn bawka car park te chu a zau kher mai. A hmun an chei vel dan han en hian India rama five star hotel aimahin a furnishing te chu an uluk zawk niah ka ngai deuh a.

Reception hall kan luh dawn hian kan hming awmna kha kan table no tur zawnah a lo intlar thap maia. A thleng hnuhnung kan ni a an lo thu khat deuh vek tawh a. Kan table kha No.2 ania tuakthar te leh an thiante kha kan sir chiah table No. 1 ah an thu thung. Kan table ah hian Pastor leh a nupui te Jasona patea te nupa leh Jim & Vicky Furgiuele leh keini nupa kan thu. Tikhan mahni in duh zawng kan va lama, snacks chi hrang hrang an sem reng bawka.Jasona pa Jim-a hian a fapa pian hlima Jasona pu in Wine a bilh kum 30 aia upa kha a rawn kenga, heihi “kapa boral tawhin Jasona nupui neih huna hawn tura a bilh ania” tiin kan dawhkanah chuan a rawn hung a. ”Wine upa anih avangin hawn thawt deuh reng phawt tur ani a nakinah a tawp lamah kan in dawn nia” a ti a. Sap ho hi chu an pui mange aw ka ti rilru a.

DJ khan music a play kha titawp thut, “nupa tuakthar te an lokal dawn e” a ti a, inchhawng chung lam atang chuan an rawn chhuka kut kan lo beng dar dara. Cake te an han zaia an inbarh zawh chuan

DJ chuan “nupa tuak thar first dance i lo thilr ang u” a ti a, kan thlir thup chung chuan an zak em em tih hriat hian an han lam ta zan zan maia. Hemi zawh hian mopa thianpa in thu a sawia – an naupan lai atanga an lo puitlin chhoh thlenga an chanchin tha lai leh an tuipui inthlak danglam dan te leh nuihzat thlak lai te thiam takin a sawi zawhah nupa tuak thar te tan tiin a wine glass chu an chawisanga kan no ken theuh chu kengin kan han zawm ve hlawm a. Maid of Honor-in thu a sawi ve leha, Mo nen naupan laia Mary Mount School an kal atanga thian in vuan St Paul’s High School-a kal chho ho zel an nih dan te leh Kotagiri a XII science an zir dun zel chanchin leh movie an enho an hlim thin dan te a sawi ve leh a.

“Tunah father of the bride thusawi hun” tiin DJ chuan min han ko chhuak ve leha, chuta ka thusawi tlangpui chu -

Reverend Pastor, Ladies and Gentlemen,
speech of father of the bride
I am very happy to see and meet you all here on this very special day. I want to greet you in our Mizo custom, Chibai. The British called us head hunters, yes we were, used to have village chiefs and our tribes used to shift villages from hills to hills prior to 19th Century but now thanks be to God we are almost 100% Christian and we are into main stream of modern civilization. The British invaded us in the year 1871, attacking us from three fronts one from Burma side and the other from Bangladesh and the third from mainland India and the missionary followed in and now the globalization. I am proud to have a new son, that too from a great country like America. My daughter is blessed with husband thank you all for joining us in the happiest moment of our life.

My daughter informed me she’s in love and told me about Jason, I told her fine it’s OK I am happy while my wife was reluctant. I know my wife is very possessive, she wants to be # 1 rank all the time and she is jealous that her kids could love someone more than her. We are very close knit family.

I would like to introduce Rev Biak Chhunga and his family. Amy would not have been what she is today without ever ending encouragement and support from her uncle Rev Biak Chhunga and his wife.

Our main worry to join my daughter’s greatest day was getting US Visa and it’s not easy, It was through the generous help of Jim and Vicky Furgiuele our whole family are here today, thank you very much indeed. At one point of time we thought only my wife and I will be attending this wedding. We prayed, God answered our prayers and we are here today in the midst of beautiful new friends and relatives. Even my eldest son Andy is making it today (kut an beng dur dur mai. God is never late and still on time even today, Praise be the Lord.

I was warned not to give long speech and am into this kind of regimented advice all my 33 years of wedded life, (an nui ham ham) thank you Pari. I on behalf of my family welcome all the relatives and friends who have joined us to celebrate Jason & Amy’s wedding. I know that many of you have travelled long distances to be here. Thank you all for coming to help celebrate this very special day. As I look around this hall, I realise how many friends Jason and Amy’s have and I hope that you all have a wonderful evening.

Today I must declare that I am the proudest dad in the world to have accompanied Amy today in the Church. I am sure you will all agree that she looked stunning. Amy was the only female among my five kids, she learnt the hard way to grow up with four naughty brothers (an nui leh dar dar) and at the end she always won. Pari and I are both very proud of how she looks today and how she has grown up, and we both are very pleased that she has found someone who she loves and cares so much for.

Although we have not known Jason and his family long, we know they love our daughter as much as we do, we are so very happy. Jason came to our place twice and he is cool, knowledgeable and elaborate in all the things he does, both Pari and I think he is everything a parent could hope for in a son in law.

May they be blessed with happiness that grows and with love that lasts and a peaceful life together. I wish them enjoyment for today, the fulfilment of all their hopes and dreams for tomorrow and love and happiness always.

Jason and Amy now you are entering a new era of married life, it’s quite challenging, I wish and pray for success and happiness in the days to come. May almighty God continue to shower His blessings. I would like to conclude in my language Fanau maltluan chawiin dam reng ang che u.”

Ka lawm ve em em na chu USA a kan fanu man eitu ho lokal te leh keini chhungkaw ho kha Jasona chhungte aiin kan thahnem zawka. Jasona leh Amy te hian an mi sawm zawng zawng mi 130 vel an lo kalkim deuh vek bawk te hi.Jasona leh Amy thiante ho phur taka an lam lai chuan DJ in kan fapa Biakin inneih rawn nang chiaha lo thleng, Andy Vanlalremltuanga chu zai turin a sawma Bee Gees ho hla “To Love Somebody
Andy
nalh takin a Michael Bolton version ang deuhin a rawn sa chu reception hall chu a reh chiang kher mai. Ku beng thawm pawh a tha ham ham khawp mai Jim Furgiuele phei chuan chang an tum raih kha. Kan ri laih laiha lam ho an lam reng bawka DJ in “Mo in pangpar a vawr dawn” a tih veleh nula ho an kalkhawma ka

fanu Amy Furgiuele chuan an vawr ta a, dawn tum em em a inring karah an zuang sup sup a mo thian a hnung lam bera ding Caroline-in a dawn haluh mai chu le, an au nasa kut an beng dur dur mai. engtihna nge mawnile tia ka zawh chuan “hei hian pasal nei hmasa ber tur tih a entir mo lawma lokal zingah” an ti a, tak tak nimaw, kei lah ka lo hre ngai lem lova.

Hlim taka dinner kan eizawh chuan mipui zawng zawng hmuhah step-ah an chho leh a, hemi hma hian tumah an haw lo. Keini pawh kan nupa in kan han chho ve a kan nu’n “last hug” tia insum tih hriat taka kan fanu pasal min neih san ta a thlah chu ka lawm rualin ngaihtuah a thui duh
Last hug vang vang khawp mai. Heng kan hun tawn zawng zawng ah hian Pathian hnenah lawmthu ka sawi mawlh mawlh mai.

USA atanga lokal mizo thiante nen kan thlenin-ah kan pheia zan tairek thlengin hlim takin kan sawiho. Kei pa rualpawllo tak hian hetiang inneihna hi ka la tel ngai lova thil thar tamtak ka hriat ve phah a ni.

Aw min hrilh rawh zaninah ngei

PS Chawngthu hla ka ngainat leh zaiho nikhua-a sak ho hlawh tak hi misual thiante lunghlui kaitho turin, amah PS Chawngthu irawm ngei ka han dah a ni e.

Aizawl-ah zan khat ka leng haw-in kawng sira ka thianpa nula rim hawng kawngthlang lam hawia ngui taka lo thu tung lar mai hi ka hmu a, lungte hian eng eng emaw a vawm zeuh zeuh a, ka han thutpui ve ta ringawt a. A darah ka han kuah a, chutia a awmna chhan chu ka zawt a. Ani chuan thildang vak pawh sawi lovin, nula rima zantin maia a birh tlut tlut thin thu chu min hrilh a. Chu nula çhuan amah chu duh ve hle anga lang siin han titi-pui emaw, han sawi dunpui tum emaw chuan a ngawi tlat mai si thin a; inleng dangte pawh hian an thlahfal ve hle tawhnain, amah (nula) hnen atang hian duhna thu emaw duh loh thu emaw, a enga mah pawh a hre ngailo reng reng a.

Chuvangin, a rilru nuam lo a thu mai mai a ni tih min hrilh a. Kei chuan chu nula chuan a duh lo a nih ka rin thu ka hrilh tlang râwt a. Ani chuan chutiang chu a nih rin loh dante min hrilh a. Thu a sawi lovin a endan leh a khawsak dan chuan duh ve hle anga a awm thu min hrilh a; engtia tih tur nge ni ang tiin min zawt nghe nghe a.

Kei lahin hre der bik hek suh i. Mahse zankhat nã nâ nâ chu léndun ka rawt a, kan lendun zan, chuan kei chu ngaihzawng loh-te ina leng tih hriat fahranin fiamthu leh dâwtin ka ri hlut a, a chang leh ka.han dem dun vel trhin. Dar 9 velah an pahnih chuan ka chhuahsan ta a. Ka rilru chuan ka fiamthu atrang khan inbe chhunzawmin an inhrilh pawp thei tak maw? ka ti a. A tukah ka zawt leh a, titi dang sawi chuan a phul hlut thin a; mahse han hnaihchilha insi riala han thut dun tawh pawh hian han zawt se a ngawi leh tlat mai si tih chu min hrilh leh a. Bansan mai a duh tawh hial thute pawh min hrilh a. Hmeichhe thenkhat hi mak ták an ni reng a ni. Chumi hnu-ah chuan Calcutta lam ka pan ta a. Zan khat Dance hall-a kan music tum tur chu kan Band leader chuan remfel turin mi tir a. Orchestration hlir mai phek sei pui pui ban chen chena sei inthlep khawm, musical instrument chi hrang hranga part hrang hranga tum khawm tur chi hlir a ni a. Ka sam ka sam kawi lai vel chuan dance music pakhat ‘Tonight or Never tih chuan ka mit a la ta riau mai a; Ka en ka en a, a thu pawh a tel zel a, a chang tawp berah chuan -

“Time after time I’ve told you how I love you
When will I know the thrill of your caress?
There’s not a soul that I would place above you, Now is the time for you to whisper, ‘yes’.”

tih hi a lo awm a. Aizawla ka thianpa chungchang chu ka hre chhuak leh ta zawk a. Chumi thu zul deuh chuan hla ka phuah ta a, chumi ka hla phuah chu amah (ka thianpa) tan bik ah ka dahin, a copy leh ka thluk siam pawh chu Aizawlah ka thawn ta a. A sa thintute hian a thluk dik lo deuhvin an sa thin a, tun hñuah Rebecca Saimawii’n ka phuah chhuah ang chiahin, a thu leh a thluk ngeiin Vanapa Hall-ah mipul hmaah a sa a, ka lawm hle a ni.

Aw min hrilh rawh zaninah ngei (updated) | mi(sual).com

Blogged with the Flock Browser

Nghilh lohna Par

June 15th, 2009 10:47 pm
LINK misual

Sam ang then ni te hi,
Lo herchhuak leh thin e,
Ami leng tawnah hian
Tuar dan hril thiam awm maw?
Duhlai leng zing zin tur
Hnahnem hling par an hlan,
Nghilhloh nan ser ang chang thei tak maw?

Nghilhloh ngaihhrui thu di
Thlun nan lo par chhuak e
Inthen ni lo her chang lunglen damte’n thawi nan
Vangkhaw sira se-dai theuva pal kara’n
Thliahlai nghakin a lo par pawl riai.

He hla hi Pahlira Sena Chawngthu phuah a ni a. A phuah chhan hi a sawichhuak lo na in, rinthu in kan thianhovin kan bawl phuan trhina. Nuam kan tiin kan lungleng lutuk hi kan mittui te a tla deuh ti-tih thei nia. Hmanlai kan nu leh pa te hunah khan sipai tan an intih-hmuh hle a. Sipai kal tur hi chuan am takin an bialnu te an rim thin. An chhutri lo hawng kal leh tur phei chu an lungleng zual viau zel. Sipai bansan phah pawh sawi tur an tam.

Chutia sipai tang tur chu an bialnu ten an lo hawng leh ngei ang em tih hi, beisei si beisei lo ang reng bawk siin, in ngaihhrui emaw in theihngilh loh nan emaw, an zin dawn kar-ah, kawldai hling ngei mai hian an han inchhun thin an ti. Kawldai hling chhun hi “a ser duh an lo tih thin” chumi ngei chuan an banah ve ve an han inchhun ta ani. Chumi SER ngei chu an ngaihzawng te nghilh loh nan, lungleng takin an chul, an zut, an en thin ngei ang.

Lehkha thawn lah ziak leh chhiar thiam an tlem avangin, mi chhiar tir a ngai, phone a la awm lo mobile phone-a sms biahthu thawn te phei chu la awm lo chiang si. Hetia an hmangaih a ni tih an in REMIND-na ber chu SER an in-chhun (siam) hi a ni ta a ni.

Sipai tang ho ten an hmuh ngun ber chu hetiang kawldai hling nei ang hi ani. Shillong lam-ah phei chuan tam pawh a tam leh zual. Nalh em em-in palchawi ah an hman hmuh tur a tam ang. Chung karah chuan, kawldai par pawl riai hian khawilam mah a hisap tir lo, an khua se-dai an kanpui, an lawmnu te’n “ka bialpa hi ka pasal ngei tur a ni” ti-a rinawm taka lo nghak tu bak an mithla ka ring thei lo.

Misual ho bawl phawnah, duh leh tunlai mil turin, ka han chhawpchhuak a ni e. Ka lawme.

muantea
Submitted on 2009/06/15 at 11:51pm

Nghilh loh nan ser ang ‘cham’ thei tak maw! tih a ni zawk em? Kawldai (forget me not) par pawl riai mai a phuahna mai niin a lang.A hling in chhun tir,kawldai leh sava pahnih,forget me not par leh sipai,Pahlira Sena Chawngthu leh Amar Akbar Anthony tih vel hi ka ngaihtuah buai lo mai te’ng! Kawldai par hla a phuah a, rem leh dik em emin Major leh minor chord in a then hrang a,hla satliah lo tak a ni tih mai hi ka’n sawi rih phawt ange.

samuelapa
mizoramsynod.org
Submitted on 2009/06/15 at 11:58pm

A hla thu hi a tha, a thluk pawh a dangdai. A satu hian a sa nalh ka ti vak lo, music arrangement pawh hi a mawi ka tih zawng a ni lem lo, lead guitar phei hi chuan min hruai bo lek lek emawni chu aw? ka ti deuh. Tin, inserted pics leh a hla thu a inzawlna ka hre vak lo. Music beat leh pics inthlak lai hi a ’sync’ tha tawk lo bawk. A satu a lang lem lo nain ‘lips sync’ dik lo deuha zai en a ang ka ti tlat.

chawnghilh
Submitted on 2009/06/16 at 12:29am

Music & Lyrics a ni hluai nain, a LYRICS lamah mzvision hian mi rawn tibengvar hawk mai. Kawldai-par phuahna satliah —thawka phita P S Chawngthu ngaisang laklawh tawhten a vul mawi thei ang bera he hla hi an lo sawimawi satliah trhinah ka lo ngai thlarawk a … Engineering College chhuakin mi han hrilhfiah ta chiam mai chu … ka va han paw-fuh char char tak em! Lawmthu sawi nan he ka Car thar hi lo thlir ve mai mai ang che —

Tin, sipaia trang, lehkha thiam sang chuang lote khan kan Mizo literature hi an lo chang chiangkuang hle trhin hian ka hria; sipai lungleng di ngai bang thei lo te thawenthu atranga phuah chhuah hlate hian Zofate hi kan lo inawi dup dup mai zawng a nih hi! Khatia kawldai-hling ngei maia Romantic Scar inngaihhruih nachang an lo hria kha —SMS tih vel ai chuan a ril hle zawkin ka hria. A ni lah tak a, Shillong hmun tam takah zing PT Exercise lak pah ringawt pawha an hmuh fo tur KAWLDAI a rawn par pawt lep pawha REMINDER ni ta zel pawh hian … mahni vangkhua lo luah lumtu Di-bawihteii ngaih a tizual hle mai tur chu … hla namai lo tak a lo ni e. Rawn post lo phei la chu, ka ngaihsan phak vak loh hla a la ni reng tur hi a nia! Tunah chuan, i zarah ka tem ve ta feih feih e … a va ril reuh em!

chawnghilh
Submitted on 2009/06/16 at 12:37am

Sam ang trhen ni te hi,
Lo her chhuak leh trhin e,
Ami leng tawnah hian
Tuar dan hril thiam awm maw?
Duhlai-leng zing zin tur
Hnah nem hling par an hlan,
Nghilh loh nan ser ang cham thei tak maw?

Nghilh loh ngaihhrui thu di
Thlun nan lo par chhuak e
Intrhen ni lo her chang lunglen damte’n thawi nan
Vangkhaw sira sedai theuva pal kara’n
Thliah lai nghakin a lo par pawl riai.

chawnghilh
Submitted on 2009/06/16 at 1:16am

Vanah khian mihring sulhnu, thil pakhat a awm ve ta. Chu chu Isua nakthawl, kut leh ke-a a SER-te khi an ni.

The Old Man and The Sea by Ernest Hemingway pawh —a phena thu inphum hailan tum phetin English Criticism kan zir phah ve a —ni thum leh zan thum teh meuh tuipui chunga sangha, harpoon tum leh harpoon hruiin a hrut thler sanghamantu kutphah te, tlang lam pana chau tak chunga a lawng puanzarna ngul (mast) a pu ngawk ngawk dungthulin Nazareth Isua —a kross pu leh hliam tuar, Kalvary tlang pan ta angin kan hmehbel lui hram hram zel ang tho khan —mihringte kutthak a tawrhna SER chu Isua tan leh a chhandam fate tana ROMANTIC SCAR mawi tak a la ni ve ngei dawn a nih tak chu, tiin … P S Chawngthu hla hausakna hak han tihzauh lehzual nan ka rawn belhchhah duh ve hret a ni e. Administrator-te ngaihdan ni vek kher lo mah se, Ka lawm lutuk tho ve.

Zorunpuia
zorun.blogspot.com
Submitted on 2009/06/16 at 1:42am

Youth Icon an thlan tuma Mîmi Lalzamliani’n a hanga a sak kha a ni a. Recordig puitling emaw uluk taka sak pawh a ni lo va. Tin, a hanga sak a nih avangin a beat vel pawh music tel nghal nena sak nen chuan a inang lo a ni. Mimi Lalzamliani Aw chu youtube atanga lain hetiang hian a music hi hmehbel mai mai a ni a.. Uluk tak leh nalh tak tura tih pawh a ni hran lo. A siamtu hi a lung a leng em a, a han ti thla ve rawk a ni tih hi hriattur a ni..:)

PS/ he hla hi chu Mizopa kutchhuakah chuan nalh dangdai pawl tak niin ka hria. A thu a un nalh a, a thluk a mawi hle bawkin ka hria.

chawnghilh
Submitted on 2009/06/16 at 2:05am

Tin, sipaia trang, lehkha thiam sang chuang lote khan kan Mizo literature hi an lo chang chiangkuang hle trhin hian ka hria … TIH AWMZIA hi

Mizo tlangval, vai sipaia zu trangte DRAMA IN REAL LIFE kha kan Mizo hmanlai, tunlai hlaah te hian kan phih lut nasa hle a —anniho ber mai khan min lo awi tlei hneh ber trhin niin a lang, ka tihna a ni ber e.

A dawtah chuan kum 1970s chho vela Lalsangzuali Sailo te trhianzaho, Thingsai leh a chhehvel nula leh tlangval rual, Shillong-a zu inzirte khan trhangthar an rawn chawm leh ngawet bawk mai!

mzvision
Submitted on 2009/06/16 at 2:45am

hlaphuahtute hian an phuahchhan mihring te poh an nei a trhen chuan neilo poh an awm ngei ang, an phuahchhan leh a thu in a tum zawng zawng sawifai leng hi a ethical lova sih-hawnna te chu an lo sawi ri hlek trhin mahna ;)

Read between the lines kan ti dawn nge :?: read beyond the lines kan ti ang ;) chu chu hla thu bawl phawn tiin kan dah ange. In bawl trha hlawm hle mai, han bawl belh zel teh un.

PS Chawngthu hian a hlate a bu-in a chhuah, a bu ngei a neitu in a roh em em kha ka lo en anga :arrow:
Nghilh loh nan ser ang cham thei tak maw? OR Nghilh loh nan ser ang chang thei tak maw? ka rawn confirm dawn nia.

@Chawnghilh i bawlphawn belh dan hian miril i nih zia a tilang. Ka lawme

@samuelapa Mimi Lalzamliani’n Youth Icon elimination round (?) a a sak zorunpuia sawi anga music belh anih avangin i sawi hi ka trawm che. Rebecca sak leh Ruati sak te kha Mp3 in ka zawng dahtur ka hmu si lo :-(

Engpohnise a thu hi i bawl belh zel teh ang. Ka lawm e :D

Zorunpuia
zorun.blogspot.com
Submitted on 2009/06/16 at 9:25am

Hei hi kan thiannu mission veng nula Lsi , Pu PS Chawngthu te thenawm lawka awmin amah Pu Sena hlabu ngei atanga a copy chhawn ka han tarlang ang e. Tin, he nula hi PS Chawngthua zirtir ngat a ni a. Midangin a thluk leh a thu tlema a lam dik loh lai pawh a hrilh chat a ni.

“Sam ang then nite hi lo her chhuak leh si e,
Ami leng tawnah hian tuar dan hril thiam awm maw;
Duhlai leng zing zin tur hnahnem hling par an hlan,
Nghilh lohna ser ang cham thei tak maw.

Nghilh loh ngaihhrui thu di thlun nan lo par chhuak e
Inthen ni lo her chang lunglen dam ten thawi nan,
Vangkhaw sira sadai theu a pal karah,
Thliah lai nghakin a lo par pawl riai”

Rebecca Saimawii te khan “Samang inthen ni te zawng” tiin an sa thin a, a phuahtu erawh chuan “Inthen ni te hi” tiin a dah thu te pawh a sawi. Ka lawm e.

m_bawitlung
Submitted on 2009/06/16 at 10:41am

“Vangkhaw sira se-dai theuva pal kara’n” tih laia “theuva” tih khi “theuna” tih tur a ni lo’ng maw le!!!??? se-dai theuna pal kara’n a nih ka ring zawk e a!

XaiA
Submitted on 2009/06/16 at 11:05am

A van lunglen thlak ve le!Tun hma lehkhathawn kan nghahhlelh thin zia te min ti hre chhuak thar leh a lawm! He hla hi kan lo buai pui ve thin khawp nia ,mahse a thu kan lo chik em em ngai law,SER tih lai vel hian in pumpek na a va han ti chiang em! A pangpar hi eng ang tak nge ni ang tih pawh kan suangtuah ve thin.Artistic concept hmang a ka lo ngaih tuah danin pal kar a thliah lai nghak parpawl ria chu
parpawl

Tun hma sipai Lucknow a trainning an bial nu ten an thingphur han tlu palh turin “Aw ka rei Lucknow” an tih thla zen thin pawh ka ngaihtuah thleng nia!!

riangtleii
Submitted on 2009/06/16 at 11:19am

@Zorunpuia – I thiannu LSI kha college kan kal ho, He hla ngei hi College Week Solo competition-ah a sa a, thiam ka va ti teh reng… pakhatna a nihpui ta nghe nghe-in ka hria. A phuahtu ngei bula zir a lo nih vang a nih chiah chu..

A hla-in a rilin a thuk a, a hlu hle bawkin ka hria.

mzvision
Submitted on 2009/06/16 at 11:39am

Kan hre dik teuh thiak thiak hle mai :lol: PS Chawngthu hlabu ami ngei ka scan anga ka han dah har lovang

Sam ang then ni te zawng,
Lo herchhuak leh thin e,
Ami leng tawnah hian
Tuar dan hril thiam awm maw?
Duhlai leng zing zin tur
Hnahnem hling par an hlan,
Nghilhloh nan ser ang cham thei tak maw?

Nghilhloh ngaihhrui thu di
Thlun nan lo par chhuak e
Inthen ni lo her chang lunglen damte’n thawi nan
Vangkhaw sira saw dai theuna pal karah
Thliahlai nghakin a lo par pawl riai.

XaiA
Submitted on 2009/06/16 at 12:18pm

@mzvision:A hlathu hnuhnung ber a i tarlan a tang hian a chiang ta kuar mai…Sedai/sadai theu va,theu na tih lam ni lovin Saw,daitheuna pal kar a saw tih ang a lo ni tih a chiang a, i taimak zarah kan fiah uar mai a lawm!!

m_bawitlung
Submitted on 2009/06/16 at 3:53pm

“saw dai” tih nge “se-dai” tih.. hmanlaiah chuan khua hi an hung thrin a… chu chu se-dai an tia… chuan pakhat leh “pal karah” tinge “pal kara’n” tih??? ..la ti tralh teh aangg

samuelapa
mizoramsynod.org
Submitted on 2009/06/16 at 4:15pm

“Vangkhaw sira saw, dai theuna pal karah”
tih hian a awmzia a man theih deuh em?
Eg. Sawta saw, m_bawitlung a lo kal e.

lara
Submitted on 2009/06/16 at 4:24pm

I rawn sawi an khi chu anih ka ring vak lo.Mahse ka hre chiang vaklo.He hla hi a nalh a,lung a tileng a,rilru leh tihtak zeta ngaih thlak hian mi a hneh a.Thiamtaka sak ngaihthlak a chak awm khawp mai.

mzvision
Submitted on 2009/06/16 at 4:26pm

A hlathu solfa nen tlem PS Chawngthu thiziak nen ka nei tawh pdf/jpg in ka scan zawh-ah ka han dah ang.

Ka duh ber chu a thu in a ken han bawl phawn vel hi a ni e :lol:

m_bawitlung
Submitted on 2009/06/16 at 7:02pm

ka lawm e

Zorunpuia
zorun.blogspot.com
Submitted on 2009/06/16 at 9:06pm

Hla thu ril deuh hriatna em em chu inhnial lawihna tham a ni thin reng e, an tia lawm.. He hla hi a ril hle a ni ngei ang..:)

@riangtleii, LSi chu i thiannu ngei chu a ni ang. Keipawhin a zai hi ka remsak ve nasa thin khawp asin.. Nula zaidam, Pathian tihmi, nunchang mawi tak a ni a. A Zonu hle bawkin ka hria. Lengzem a sak pawh ka hre ngai der lo kei chuan..

mzvision
Submitted on 2009/06/16 at 10:09pm

Heile hla thu (phek 1)

leh phuah chhan tlem (phek 2)1/2

(phek 2) 2/2

leh PS Chawngthu chanchin

mzvision
Submitted on 2009/06/16 at 10:11pm

@zorunpui Lsi hi sikulkawn bula phei keuh kha mi, zaithiam asin, mahse missionary in kal daih lo maw :?: hei hla thu chu a bu ami ngei ka han dah e. hlut ber zing ami tur ah ka ngai che

Zorunpuia
zorun.blogspot.com
Submitted on 2009/06/16 at 11:17pm

Ka lawm hle mai. Aw Lsi chu i sawi ngei hi a ni e. Nia, M.com a zo va, Samo lamah missionary in a thawk ta daih mai.. a nunchang kha a missionary bawk em a ni.. Nula ngaihsan awm tak a ni e.. I thil min hlui chu ka lawm hle mai, ka lo save keuh ang e..:)

Khelawks
Submitted on 2009/06/17 at 1:06am

Vangkhaw sira saw dai theuna pal karah a lo par pawl riai…han tih hnap mai hi a mawi chungchuang ngawt mai..thliah a chakawm hliah hliah mai ,a milem lang hauh si lovin rilru a kaihruai vawng vawng thei nia..mizo hla zingah chuan belhchet dawl leh thluk lairil fan ngaih ka tihte zinga mi a ni..good post.

mzvision
Submitted on 2009/06/17 at 3:58am

PS Chawngthu hi lam waltz etc poh a thiam khop mai an ti. chawnghilh hi zanin chu a va reh ve kan miril hi a reh tlats

mzvision
Submitted on 2009/06/18 at 1:35am

@zorunpui
ka beisei angin he hla hi misual ho hian an bawlphuan trha duh lo riau. PS Chawngthu an a phuah dan a sawi atrang hian novel pakhat tun emaw phuah sela. Hei ka scan kha text-a chantir kan zira, i lo roh takin hei aw :arrow:

Nghilh lohna par

Sapho hian an ngaihzawng, an thiantha te, an chhungkua te, hmundanga kal sawn emaw, zinbo tur pem tur emaw te reng reng hi an thlah dawn hian pangpar chi khat bawr ve deuh reuh, pawl deuh riai hi awm-ah an inthiahsak thin a; chu chu englai pawha intheihnghilh loh nana inhrilhnaah an hmang thin a. Chuvangin, chu pangpar pawh chu a hmingah Forget- me-not an ti nghe nghe a. Chutiang deuh chuan kum 1940 bawr vel leh a aia hma hret-ahte khan Mizoram-ah pawh mi thenkhat chuan inthlah nan pangpar kawr inthiahsak an ching ve thin a. Amaherawhchu, forget me not pangpar tak erawh chu Mizoramah a awm loh avangin amah ang deuh maia bawr deuh, a par pawl ve chu an hmang thin a. Chutiang par chu chunglai chuan hmuh tur a tam em em a, mitin mai hian huan hung nan an hmang a. A thente chuan rualmam tha takte pawhin an chep thin a. He hnim hi hling tur tha tak nei a ni nghe nghe a. Chei loha thlahthlam anih chuan lian tak tak leh sang fe pawhin a to thei a ni. Chei that anih chuan a par duh meuh lo, chei loha to anih chuan bawr tak takin a par chuai thin a, chumi pangpar chu ‘Kawl dai hling’ tiin an vuah a. Kawl dai pangngai anga hnah lian a ni ve lo.

He pangpar hian, hling a neih avangin bawng ilo te pawhin an tawn ngam lo. Thil pung duh tak, a englai kuang pawh phun ila nung zel thei chi a ni. Foreign atanga ka lo hawng, kum 11 lai Mission veng, Aizawl ka chhuahsan hnu-ah kan rawlthar chhuah vela kan chul hluite kan naupan laia thangthlêng leh sahdal kam thinna hmunte, sava vehna hmunte chu fan tumin tlai khat chu ka chhuak a. Chu’ng ka han sawi hmunte chu in leh huan-in a lo khat vek tawh a. Ram palai leng mai thinte kawng leh lamlianin a thlur sung tawh a. Ramhnuai anih laia ka by heart that tehlul nen in leh huan leh kawng alo awm chinah chuan ka leh bo daih mai!. Chutia ka vah vel naah chuan hmana lo a nih laia bawng leh kel luh theih loh nana sedai an theuna hlui karah chuan Kawldai hling sang taka to, tang sei pui pui nei hi ka hmu a, a tang sei pui hmawr ah chuan par bawr tha fahran mai hi a uai zawng hian a lo par a. Hmanlaia kan chin anga inthlahna leh intheihnghilh loh nan tia kawldaihling-par pawl kan thliaka kawr awma kan inthiahsak lai ang kha chu ni se tuemaw chuan an thliak ngei in a rinawm; mahse tunlaiah an ching ta lova. Chuvangin, chutianga thliak tur chu nghak niawm takin pawl riai-in a par a nih hi, tiin hla ka phuah chhan ta a ni.

Zorunpuia
zorun.blogspot.com
Submitted on 2009/06/18 at 2:04am

Ekhai, a ngaihnawm hle mai. Ka lo save hmak hlawm e.. i zarah ka hla duh tak mai chanchin leh kalhmang ka lo hre thei a. Thiannu LSi pawhin mi rawn mail a, a hlabu a mi ngei ka copy chuan ka inhria a, ka record ah ka sa sual pawh a ni mai thei a, Tin Pu PS-a pawh a la dam lai kha a nia, a ngaithla ve tho a, engmah a sawisel thu ka hre lem si lo va.. ka sa sual ang a, a sawisel duh lo pawh a ni mai thei bawk e.. a rawn ti hial..

mzvision
Submitted on 2009/06/18 at 2:11am

Lsi chu facebook atrangin ka zu hrilh a lom le. Concert for Gujarat ah khan ka fapa te nen an zai hova, a zaithiam sia a nungchang a mawi bawk si, lehkha lamah duai bawk silo … hei chuh ka tih lain missionary lamah a kal ta daih a.

A U hi DU a a kal laiin, kan farnu te nen hostel khatah an awm trhin, min bazar pui zak zak trhin mawle. Ka hriat mi tak chhung an nia, khawthlang kawrte lam chhuak te poh an ni deuh asin :D

Thuziak hi thiam ila chu he hla hmang hian love story novel a siam theihin ka hria :lol: Aizawl i lo chuan chhuah chuan he hla hi MI kan nei anga kan sa ho dawn nia

Zorunpuia
zorun.blogspot.com
Submitted on 2009/06/18 at 2:25am

Tehreng e.. Keipawh thuziak thiam tak chu ni ila, eng emaw zawng taka han kawih her a love story tha tak chhuak thei ngei tur chu niin ka hri. Mahse kan thiamna hian a tlin si lo..

Lsi sawi takah chuan kum 1999 vel khan a zai ka rem sak ve zauh zauh thin a, Biak In leh hmun dangah te pawh, hla zir hmaa tawngtaina nena inhla thlap thlap zel mi a ni a, nula nungchang mawi tak chu a ni..

I fapa chu a la tlangval ngei awm si a, a va sawirem mai chi awm ve.. puar-ak lam chan chu ka huphurh miah lo a nia..:)

mzvision
Submitted on 2009/06/18 at 2:25am

Novel chu siam dawn ila chapter hrang hrang turte-
1) Thulairil thawi zeuhna
2) Hmanlai zokhaw chanchin
3) Lal hunlai
4) A changtute naupan lai
5) In ngaizawng tran chho
6) Sipai a intlar
7) Sipai kaltur inthlah
8 )Shillong rawngrut lai
9) Shillong lama hmelthra hmu
10) Indopui lai
11) Rualawh vangin lehkha zir trha leh
12) An khua ah a hawng
13) A bialnu nau a lo pawm
14) A thil hawn puarak a pek tir
15) Thihrui a dawng BA a passed thu
16) Zirna sang bei zel turin khawhar takin an khua a chhuah san
17) A tawp ta :idea:

mzvision
Submitted on 2009/06/18 at 2:38am

Heng thawnthu ka mithla hian Ngopa lam ram vel zuk lang daih mai a. Lalzidinga chanchin te kha han lang nawk nawk mai sela. A changtupa kha Ngopa middle sikul zirtirtu atan te, a BA exam zo han hawng kha han sawm vel sela.Nang hma han la teh :idea:

kan fate hi zawnpui an ngai lo hle zel mai :!: mahse nizan ka damsam lo min han kan tu Dr fiamthu chu (nula rim tam chuan mi nu leh pa te psycho chu i man ngei anga NOI) -

Kan fanu te hi an nausen lai chuan bawlhlhawh a luh hlau reng reng in kan venga. An lo leikang an tleirawl chho lah chu mipa thil a hun lovah a lut ang tih hlau reng rengin kan veng leh a. Hei an han nula senior chhova mipa thil luhna tur an hmu zo lovang tih hlau reng rengin kan buai leh zawng anih hi” a tia kan nui tlorh tlorh mai mawle :lol:

H.Vangchhia
Submitted on 2009/06/18 at 3:06am

Makurin (Rebecca Saimawii) a sak atang khan he hla hi kalo beng-hriat ve tan a.Hmmm, tun ah hetiang hian a thu meuh in lo pho chhuak leh ta… vawi 7 tak meuh a thluk dan dikin, kan chhiar chhuah nawn awn awn chu le.

Hla thu ngei maia lunglen thu, di ngaih hla hranghlui ten an han chham leh phuahchhuah te hi zawng a lo rilin, a mi fan a fiak ril raih mai le.

Khawtlang lunglen leh Di ngaih Lunglen hi engemaw zawng tak chuan anuam hi ka ti thin…ngaihtuah hi a kal thui a, suangtuahna in kan khatliam bawk si nen…

“Se-dai theuna pal” eng anih tih hrelo emaw, la hmulo emaw pawh hi kan tam tawh awm kher mai…

mama_khiangte
Submitted on 2009/06/18 at 10:53am

He hla hi Mizo hla ah chuan nalh ka tih ber leh tha ka tih ber ani a, chuvang chuan zaithei nazawng sak atan chuan ka phal lo. Rebecca Saimawii khan a sa thiam ber a, record that leh a tum tlat in ka hria.

Biotechnology: What to study, where to work

Biotechnology: What to study, where to work
Prof. Ramasamy
(Dr Ramasamy is the Dean, School of Biotechnology at SRM University)
Biotechnology is a set of powerful tools that employ living organisms (or parts of organisms) to make or modify products, improve plants or animals, or develop microorganisms for specific uses. Biotechnology is a research oriented science, a combination of Biology and Technology.
It covers a wide variety of subjects like Genetics, Biochemistry, Microbiology, Immunology, Virology, Chemistry and Engineering. It also has tight links and relationships with many other subjects like Health and Medicine, Agriculture and Animal Husbandry, Cropping system and Crop Management, Ecology, Cell Biology, Soil Science and Soil Conservation, Bio-statistics, Plant Physiology, Seed Technology and the like. Biotechnology is the use of living things, especially cells and bacteria in industrial process. With demand for biotechnologists growing prospects in this industry are increasing.
09slide1
Where to look for a programme in India?

Since biotechnology draws upon diverse basic sciences, world over, it is offered as a specialist interdisciplinary programme. But for academics, students and knowledge providers in India it has shown promise, and attraction as a separate discipline and hence some of the age old programmes like botany, zoology, marine biology etc. have conveniently come under the umbrella of biotechnology as plant biotechnology, animal biotechnology marine biotechnology. This approach has generated a number of ‘me too’ programmes and sub standard manpower. So it is imperative that a student identifies the right institution and
09slide2
Government colleges
Although Jadavpur University, Kolkata was the first university in India to start a full-time course in biotechnology by initiating a degree programme in food technology way back in 1964-65, Indian Institute of Technology, Delhi was the first institution in the country to draw up a proper curriculum for a degree course in biotechnology.
The best departments in biotechnology are at the IITs. Though IITs, do not boast of a strong life science division, their strength in engineering comes to their rescue. Thanks to the seed funding provided by Department of Biotechnology, some of the finest institutions in public sector came into being at University of Hyderabad, Jawaharlal Nehru University, Banaras Hindu University and Pondicherry University amongst others.

Private institutions

There are few private institutions as well, who have world class facilities and have attempted to compete with the public sector institutions. An additional advantage in these institutions is that they attempt to equip their students with hands-on-training, soft skills training, business management courses and IP (intellectual property rights) awareness.
Types of courses

5 year integrated M.Sc/ M.Tech courses
Today a number of colleges offer Bachelors programmes in biotechnology. Since the course demands diverse skill sets, a strong disciplinary training in various basic sciences, would, in my opinion, add more value in the long run than a B.Sc (Biotech) programme. Unless of course, one opts for a five year integrated MSc/ MTech programme offered by institutions like IITs.
M.Sc (Biotechnology)
This is a very popular course where any graduate in biology or related sciences is eligible to apply. There are two major entrance exams for the course. The All India Biotechnology Entrance test conducted by JNU for admission to about 500 odd seats in the 32 university departments is the first major one. IITs admit students through a Joint Admissions Test for IITs. Most good private sector universities have their own independent examinations. While public sector schools are subsidized, and have very low fees, the private sector ones charge substantially higher fees.
This is a recent entrant in to the pantheon of famed MBA degrees. It normally requires a candidate to have a bachelor’s degree in biological or related sciences. The degree might enable one to move into business functions in a biotech company with greater ease, since one has developed a certain understanding of the sector even before one has joined it. Institutions like NMIMS, Pune University offer such degrees.
PhD (Biotechnology)
If it is a career in research, that you’re are seeking, then a PhD in biotechnology is a must. Most of the institutions mentioned above also offer you the option to pursue research studies. A valid GATE score (for engineering graduates) or a high score in the UGC-JRF or a CSIR or ICMR fellowship would ease your entry and also provide you with stable fellowships. Most of the institutes offer part time teaching/ research assistance to candidates unable to obtain a fellowship. Many students try and obtain their PhD from foreign universities as well.
Some of the institutions in India like the IISc also offer an integrated 5 year PhD programme after a BSc.
MBA (Biotechnology)
This is a recent entrant in to the pantheon of famed MBA degrees. It normally requires a candidate to have a bachelor’s degree in biological or related sciences. The degree might enable one to move into business functions in a biotech company with greater ease, since one has developed a certain understanding of the sector even before one has joined it. Institutions like NMIMS, Pune University offer such degrees.
09slide5

Image: Medical biotechnology is one of the most promising fields especially in India

How to select a college
09slide5
Every now and then the public and the corporate leaders indicate that our biotech graduates are not industry ready and curriculum should be modified. But the harsh truth is that neither does the biotech industry have a clear understanding of the manpower they need nor are the skills required for employability understood by academicians.
Here are some tips to select the right universities.
Reputation: This is the first thing a recruiter would look for. An IIT degree is considered the best and deservedly so since IIT’s take great care in the way, they launch a course and select students. For example, IIT, Delhi took nearly five years to design and develop a curriculum before initiating a degree in biochemical engineering and biotechnology courses.
Faculty: Qualified faculty is a must for any programme, if it has to offer you value. Look for the ratio of PhD to non PhDs. Higher the PhD numbers, better would be the research environment on the campus. Look for the credentials and achievement of the faculty. Better faculty means better learning experience.
Infrastructural facilities: A good lab is a sine qua non for a research based programme like Biotechnology. Some of the private universities might score high on their infrastructure. Go behind the imposing structure, and look around actual equipment, level of supplies, ease with which a lab lets a student perform an experiment all that counts. Hands on experience will be the most important asset you would bank on.
Teaching style: This is a very important but most difficult factor in assessing an institute. Some universities like MKU, JNU and TNAU have established a healthy participatory learning process. Ask students who are already pursuing a programme to ascertain, if the learning goes beyond books. Hands on training and live projects are a must.
Industry interface: Find out if the faculty is encouraged to take-up consultancy, funded projects, sabbaticals in firms and overseas training. Higher the level of interaction with the industry better would be your chances of finding employment.
How to prepare for the entrance?
In India entrance exams are held for admissions to all top colleges and universities. The main topics for the entrance exams at the under-graduate level include the basic topics of physics, chemistry, mathematics and biology. Clearing the entrance exams require in depth knowledge of concepts and the ability to think logically. The best way to prepare is to solve previous years question papers. Coaching centers might help, but again be wary of parting with your money, when an institute promises you a 15 day crash course to success.
Do you fit the bill?
This is the function of what domains; you want to enter, within the sector.
Domain knowledge: This is a no brainier. But there are an astounding number of students who think their communication skills and inter personal skills would see them through. Not in a science based industry like biotech.
Research skills: If it is a hard core research function, the primary requirement is an analytical mind and loads of patience. The ability to persevere with a problem for long periods of time without tiring is a must for any researcher. So is the ability to quickly assess the level of difficulty in a problem. Research by its very nature is risky, and the ability to minimize that risk would go a long way in boosting your career.
Drafting skills: Since biotechnology is a heavily IP based industry, ability to work on built up research finding, without impinging on previous protected research is a skill in great demand. The skill to communicate precsely is also equally important.
Soft skills: Increasingly research in organised large scale endeavors are places where multidisciplinary teams from multiple geographies work and collaborate real time. So ability to work as a team is a very crucial attribute for a successful biotechnologist.
Career opportunities in the sector
09slide2

In India, two main sources of employment are medical biotechnology and agricultural biotechnology. Medical biotechnology, is an emerging sector in India, and accounts for nearly 70% of the total revenue of the biotech sectors. The companies that populate this sector could be divided into three broad categories.

One is that of small startup companies that have indigenously developed biotech products, e.g., Shantha Biotech and Bharat Biotech. Then there are large pharmaceutical firms which have began responding to the biotech wave and have incorporated biotechnology in their strategy like Dr. Reddy’s Laboratory (DRL), Ranbaxy Laboratories and Wockhardt Ltd. The third group has start-ups, which are all set to emerge as contract research organisations (CROs), who mainly work for transnational corporations. It is this segment which is considered to be at the forefront of growth and employment generation, but so far has been only in the realm of possibility.

Then there are firms like Biocon India which may not fit well in this kind of classification as they have an established presence in industrial biotechnology and a growing presence in the pharmaceutical sector, and are now more identified with pharmaceuticals rather than industrial applications.
Yet another potential area of research is agricultural biotechnology. This sector is populated on one hand by subsidiaries of TNCs and on the other hand by highly specialized technology companies that undertake services for specified research, like contract research organisations. This is a relatively new concept in the agriculture R&D in India. Some of the companies like Avesthagen qualify in this group. Having succeeded in BT cotton, there are attempts to go for BT products in food crops. The manpower required for this activity is derived mostly from plant breeding and botany.
The industry is keen to get trained hands from Molecular breeding. Though biotechnology has developed as a discipline in several academic (public, private and affiliated) institutions, need based specialization is yet to blossom in India. The developed world on the other hand has initiated focused centres of activity and specially trained manpower is supplied for the niche industry.
Yet another domain which would recruit in the long run would be the biofertiliser and biopestisides industry. While attempts are on to develop better formulations and cost effective commercially viable biopesticides including microbial pesticides, parasitoids and bacteria, this sector is yet to see active recruitment.
At the present moment great emphasis is being given on developing bio-fuels as an alternate source of fuel. Research is also in progress for the development of genetically modified bamboos that is an alternate source of fibre and also an excellent carbon absorber. Industrial microbiology is also a major area of research for development of new products that are of immense importance for the pharmaceutical industry.
Existing industries like sugar and distilleries in India have enjoyed the contribution from tissue culture and bio-inputs. Process modifications and metabolic engineering of yeasts will add to the requirement for biotechnologists. Several focused programmes are required to adds to the skills of the employed manpower.
International secnario in biotechnology

Some of the best universities in the world to pursue a degree in biotechnology include Harvard University, University of Tokyo, University of London, University of California, Penn State University, John Hopkins University, Stanford University, Yale University, University of Washington, Duke University, National University of Singapore and University of Western Australia.
A masters degree in biotechnology empowers a student to carry out research in any given area of biotechnology, be it plant biotechnology or animal biotechnology. While pursuing a masters degree in biotechnology one has to grasp the basics of process control and process calculations on the chemical engineering front.
Fluid mechanics is one of the main aspects of mechanical engineering that a biotechnologist has to be thorough with. A successful biotechnologist must also know the basics of computer aided designing and process simulation. Clinical biotechnology is another major area of study for a biotechnologist.
The core subjects of a biotechnologist are microbiology and its application in the industry. Molecular biology, biochemistry and statistical biology are also of immense importance to a biotechnologist.
So there is no alternative to in depth study and the sector is fast evolving. One should be constantly on the look out for new knowledge domains that are impacting the sector and the ability to assimilate and respond to those changes is very crucial. A healthy knowledge of ethical issues is also important
This is a knowledge intensive field and a thirst for knowledge is a sine qua non for survival here.
09slide6